Mammacenturm sv. Agáty patrí medzi špičkové pracoviská a poskytuje komplexnú zdravotnú starostlivosť pre pacientky s rakovinou prsníka. V minulom roku uskutočnilo vyše 15-tisíc diagnostických vyšetrení a 660 operačných výkonov. Na konci minulého roka zakúpilo centrum nový digitálny mamograf, ktorý je jednotkou na trhu. Má výbornú rozlišovaciu schopnosť, robí ostrejšie snímky, a tak môžu lekári odhaliť rizikové prípady oveľa skôr.

2019-09-12-SZ-MMC-Nova komunitna miestnost (8 of 8).jpg
Zázemie je pre pacientky dôležité

Nová komunitná miestnosť poskytuje ambulantným onkologickým pacientom a ich príbuzným zázemie počas pravidelných celodenných návštev (ranné odbery, diagnostika, chemoterapia, konzultácie). Tie môžu trvať niekoľko hodín a bez tohto priestoru boli predtým odkázaní na čakanie na chodbách. „V novom priestore si pacientky so sprievodom môžu odpočinúť, najesť sa a neraz si navzájom vymieňajú skúsenosti zo svojej onkologickej liečby,“ vysvetlila riaditeľka Mammacentra Mária Hronská.

2019-09-12-SZ-MMC-Nova komunitna miestnost (6 of 8).jpg
V útulnom priestore sú pohodlné stoličky, gauč, jedálenský stôl a nápojový režim. Mammacentrum si vždy okrem kvalitnej zdravotnej starostlivosti zakladalo na celkovej kultúre priestorov, služieb a prívetivom prístupe personálu. Novú miestnosť, ktorej zriadenie financovala zdravotná poisťovňa Dôvera, pomôže služby centra ešte vylepšiť.  „My v Dôvere si uvedomujeme, že aj prostredie lieči. Verím, že vďaka novej komunitnej miestnosti bude ošetrenie pre pacientky bojujúce s ťažkým ochorením príjemnejšie a menej stresujúce,“ povedal pri slávnostnom odovzdaní Martin Kultan, generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera.

Prevenciu zanedbávame

Hoci sa povedomie o potrebe chodiť na prehliadky každý rok zvyšuje, prevenciu stále zanedbáva viac ako 70% žien nad 40 rokov. Rakovina prsníka pritom nie je zriedkavé ochorenie. Na Slovensku na ňu ochorie každá 12. žena, ktorá sa dožije 80 rokov a počet pacientiek každý rok pribúda. Slávnostné odovzdanie komunitnej miestnosti a verejnej výzve na včasnú prevenciu sa pridala aj bývalá olympionička v rýchlostnej kanoistike Martina Gogolová (Kohlová).
„Dnes si naplno užívam materské povinnosti. Čoraz viac si však uvedomujem nástrahy agresívnych chorôb, medzi ktoré určite patrí aj rakovina prsníka. Preto sa hrdo pripájam k verejnej výzve na včasnú prevenciu voči tejto zákernej chorobe,“ zdôraznila.