Závislosť na alkohole zvyšuje nielen riziko viacerých chronických ochorení, odráža sa aj na duševnom zdraví, a to nielen u pacienta, ale aj u ľudí v jeho okolí.

Ak sa na vysoký krvný tlak lieči v poistnom kmeni Dôvery bežne každý piaty poistenec, medzi tými, ktorí majú problém s alkoholom, je to každý tretí.

Podobné je to pri diabete. Na cukrovku sa lieči v prepočte každý osemnásty poistenec najväčšej súkromnej zdravotnej poisťovne. Platí však, že každý jedenásty pacient, ktorý má diagnózu súvisiacu s užívaním alkoholu, má aj cukrovku.

„Treba pritom brať do úvahy, že nie každý, kto má problém s alkoholom, sa aj lieči. To znamená, že chorých bude v populácii ešte viac,“ upozorňuje Marian Faktor, člen predstavenstva a riaditeľ úseku vzťahov s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti v Dôvere.
Dlhodobé užívanie alkoholu môže zvýšiť aj riziko ďalších chronických ochorení.

„Patria medzi ne aj cirhóza pečene, problémy s pankreasom či neurologické komplikácie. U pacientov, ktorí mali vykázanú diagnózu súvisiacu s užívaním alkoholu, sa častejšie vyskytuje aj srdcové zlyhávanie, ischemická choroba srdca, cievna mozgová príhoda či infarkt ,“ upozorňuje Marian Faktor.

„Abstinencia je prirodzená, oplatí sa ju aspoň na mesiac vyskúšať a urobiť niečo dôležité pre svoje telo, pre dušu, vzťahy i celú spoločnosť. Stojíme za každým odvážnym človekom v tejto potrebnej výzve,“ hovorí Marian Faktor o význame výzvy Suchý február, ktorého mottom je v tomto roku Suchou cestou.

Bezpečný priestor od Dôvery

Prečo sa ľudia uchyľujú k poháriku? „Niekedy je bolestivé byť len tak so sebou, a preto sa od seba odpájame. Skúsme sa aspoň na mesiac znovu pripojiť k sebe samým. Skúsme naozaj zažiť seba,“ odporúča Monika Rusnáková, odborníčka na duševné zdravie z Dôvery.
„Závislosť sa často vníma ako voľba človeka. No rovnako ako známy kanadský lekár maďarského pôvodu Gábor Maté konštatujem, že som pracovala s ľuďmi s rôznymi závislosťami a nikto si nevybral, že bude závislý,“ upozorňuje terapeutka.

Bezpečným priestorom na spojenie so sebou samým môže byť aj online terapia na portáloch Hedepy alebo Ksebe . Mladší poistenci možno radšej siahnu po mobilnej aplikácii VOS, ktorá pomôže, povzbudí a je vždy po ruke. Poistenci Dôvery môžu tieto služby využívať za výhodnejších podmienok v rámci svojich benefitov.

Pre poistencov s najčastejšími chronickými ochoreniami má Dôvera špeciálne projekty. Pacientom s cukrovkou sa venuje program DôveraPomáha diabetikom. Linku pre zdravie môžu využívať aj hypertonici, pacienti s obezitou aj nadváhou a pacienti so srdcovým zlyhávaním.

Výskyt chronických ochorení u poistencov Dôvery, ktorí mali vykázanú diagnózu súvisiacu s užívaním alkoholu*. Údaje sú z roku 2022.

chronické ochorenie
 prevalencia dng alkohol