„Pozreli sme sa na to, koľko pacientov, ktorí začínali liečbu hypertenzie v roku 2021, sa na túto diagnózu liečilo už niekedy predtým. Zistili sme, že išlo až o 33 percent pacientov, ktorí svoju liečbu v minulosti prerušili na viac ako rok,“ vysvetľuje Roman Mužik, manažér odboru strategického plánovania v Dôvere.

Pacienti s oboma zdravotnými problémami sa môžu obrátiť na Linku poradenstva pre zdravie. „Linku prevádzkujeme už sedem rokov a momentálne radíme všetkým ľuďom s cukrovkou, vysokým krvným tlakom a so srdcovým zlyhávaním. Zavolať o radu môžu aj príbuzní pacientov,“ vysvetľuje Katarína Nováková, produktová manažérka Dôvery. Na poradenskej linke sme vybavili už 13-tisíc hovorov.

Na jar Dôvera sprístupnila poradenskú linku aj pre ľudí, ktorí nie sú jej poistencami. Bezplatné nemedicínske poradenstvo môžu využívať aj poistenci s dlhom na zdravotnom poistení, ktorý je prekážkou pre čerpanie iných benefitov poisťovne. Dôsledky vysokého tlaku pripomíname pri príležitosti Svetového dňa hypertenzie, ktorým je 17. máj.

Dáta Dôvery za rok 2022 ukazujú, že až 89 percent poistencov Dôvery so srdcovým zlyhávaním malo súčasne hypertenziu, čiže vysoký krvný tlak. Podľa odhadov zdravotnej poisťovne zostáva napriek tomu v lekárňach každý rok nevyzdvihnutých zhruba 200-tisíc liekov na toto ochorenie. Tento údaj sa týka celej Slovenskej republiky a poistencov všetkých troch zdravotných poisťovní.

Srdcové zlyhávanie nie je diagnóza, je to skôr konečná stanica viacerých ochorení a jeden z najčastejších dôvodov hospitalizácií. Druhá najväčšia zdravotná poisťovňa na Slovensku v roku 2022 zaznamenala 36 746 pacientov so srdcovým zlyhávaním.
Len na starostlivosť o pacientov so srdcovým zlyhávaním vynaložila Dôvera minulý rok zhruba 17 miliónov eur. Keďže títo pacienti majú aj iné komplikácie, ich liečba je v priemere o 2300 eur ročne vyššia v porovnaní s ich rovesníkmi bez srdcového zlyhávania. Celkové náklady na zdravotnú starostlivosť u týchto pacientov dosahujú úroveň 81 miliónov eur.

Lekári by sa pri liečbe srdcového zlyhávania mali riadiť odporúčaniami Európskej kardiologickej spoločnosti. „Predpisovanie a užívanie liekov podľa odporúčaní vedie k zníženiu hospitalizácií aj úmrtnosti pri srdcovom zlyhávaní. Od začiatku roka 2023 preto Dôvera začala finančne zvýhodňovať tých internistov a kardiológov, ktorí sa pridržiavajú odborných odporúčaní. Rovnako pristupuje aj k všeobecným lekárom pri liečbe pacientov s artériovou hypertenziou,“ uzavrel Roman Mužik, manažér odboru stratégií.