V poradí už druhú horskú lúku vysadili s naším finančným príspevkom žiaci včelárskych krúžkov na začiatku leta pri Prochoti v okrese Žiar nad Hronom. Kúsok odtiaľ sa nachádza lúka, ktorá zakvitla vďaka našej podpore vlani.

„Spolu so študentami včelárskych krúžkov nás bolo osem. Vysadili sme zhruba 2-3 hektáre lúky zmesou asi 15 druhov rastlín. Mali by si tu nájsť potravu včely z 25 úľov z blízkeho okolia,“ vysvetľuje Pavol Ištván, šéf OZ Ľudia včelám, s ktorým Dôvera na projekte spolupracuje už druhý rok.

Dôvera včelám

Všetko sa to deje pod taktovkou Dôvery – a na náš účet. Po vlaňajšej úspešnej jarnej akcii sme na jeseň a začiatkom zimy pokračovali vysádzaním líp po celom Slovensku.

Úžitok z neho majú, samozrejme, aj iné užitočné druhy hmyzu, ktoré pomáhajú opeľovať rastliny, napríklad aj motýle, kolibríky či netopiere. Bez nich by človek prišiel o zdroje potravín. Med od pracovitých včiel je len bonusom navyše.



Zelené prihlášky

Finančný obnos, ktorý vkladáme do ekologického projektu, je symbolický – nie svojou výškou, ale významovo. Suma sa odvíja od počtu digitálnych - teda zelených prihlášok, ktoré sme v predchádzajúcom roku uzavreli s našimi poistencami.

Zelené sú preto, lebo sa pri ich podpisovaní nepoužije ani jeden hárok papiera. Ku každej digitálnej prihláške dávame 0,50 eura na ekológiu. Minulý rok išlo o sumu 12-tisíc eur.


Ako môže pomôcť včelám každý z nás?

​​​​​​​

  • Nesnažte sa o dokonalý trávnik okolo domu. Ak v ňom necháte „burinu“, včielky vám budú vďačné – púpavy a ďatelina sú zdrojom ich obživy.
  • Kde sa dá, nasaďte kvety.
  • Dajte včelám napiť. Prvé horúce dni sú za nami a smädí nielen nás ľudí. Urobte pre hmyz na balkóne alebo v záhrade improvizované napájadlo. Do nádobky nezabudnite vhodiť zopár kamienkov, aby sa včielky neutopili.
  • Zdatnejší pestovatelia môžu vyskúšať hmyzí hotel. Môžete ho mať hoci aj na balkóne v paneláku.
  • Svojim známym, ktorí sa rozhodnú pre zdravotné poistenie v Dôvere, odporučte, aby podpísali digitálnu prihlášku. Za každú dáva Dôvera 50 centov práve na pomoc včelám.