Existuje niekoľko rôznych spôsobov podávania radiačnej terapie, čo je typ liečby, ktorý sa používa na zabíjanie rakovinových buniek. Jednou z vysoko účinných metódu je aj ožarovanie prístrojom CyberKnife. Ide o formu vysokodávkového, presne dodávaného žiarenia. Napriek názvu nejde o žiadnu operáciu alebo rezy. Terapia kybernetickým nožom je úplne neinvazívna.

Ako funguje ožarovanie so CyberKnife?

  • Pacient leží pri liečbe na robotickom stole.
  • CyberKnife používa rotujúce, robotické rameno, ktoré sa pohybuje a ohýba okolo onkologického pacienta, aby zacielilo na nádory s vysokou presnosťou.

Presnosť tohto robota chráni okolité zdravé tkanivá a umožňuje dodávanie vyšších ablatívnejších dávok žiarenia, než aké je možné podávať tradičnými ožarovacími technikami. Podávaním vyšších dávok môže pacient dokončiť svoju liečbu za niekoľko sedení, namiesto týždňov dennej liečby. U onkologických pacientov, ktorí podstupujú aj systémovú liečbu, to môže minimalizovať prestávky v tejto liečbe.

Táto liečba je vhodná pre pacientov so špecifickým typom diagnóz, ktorí museli doteraz za liečbou kybernetickým nožom cestovať do zahraničia, najčastejšie do Česka alebo Rakúska.

CyberKnife je dobrou voľbou pre liečbu nádorov, ktoré sa pohybujú, keď človek napríklad dýcha. Sú to napríklad nádory pľúc, pečene, obličiek, prostaty, pankreasu, močového mechúra či čriev. CyberKnife sa tiež používa na liečbu nádorov v mozgu alebo chrbtici ako alternatíva k chirurgickému zákroku alebo invazívnejšej liečbe ožarovaním.