Ako ste boli spokojná s pôrodom v Nemocnici novej generácie Bory?

Nemám skúsenosť z inej pôrodnice, keďže som prvorodička. Hneď, ako som sa dozvedela, že som tehotná, vedela som, že by som chcela rodiť práve v Boroch. Deň otvorených dverí ma v tom ešte utvrdil. Termín som mala 28. júna 2023, pôrodnicu otvorili 1. júna 2023. Pekné nové čisté prostredie, samostatné pôrodné sály namiesto boxov oddelených závesmi. Izby, kde môžete mať bábätko pri sebe. Možnosť bondingu, čiže kontakt bábätka s mamičkou koža na kožu bezprostredne po narodení, ktorý pôrodnice ešte nerobia automaticky. To boli moje dôvody.

Aký dlhý čas pred samotným pôrodom ste sa zaregistrovali, bol s tým nejaký problém alebo išlo všetko hladko?

Predregistráciu do samotnej nemocnice ako poistenec Dôvery som urobila ešte začiatkom roka, aby som dostávala všetky informácie. Termín na poradne som dostala prostredníctvom svojho gynekológa. Prvú poradňu pred pôrodom som mala hneď po otvorení pôrodnice, potom som absolvovala ešte ďalšie dve.

Ako prebiehala predpôrodná príprava v Boroch?

Predpôrodné prípravy boli dve, trvali zhruba hodinu a pol. Na prvej sme sa dozvedeli všetko o pôrodnici a o systéme, ktorý funguje od príchodu až po prepustenie z pôrodnice. Dostali sme brožúru s plánom pôrodu, v ktorom som si doma zaškrtala svoje požiadavky - od epidurálky, nastrihnutia hrádze až po bonding. Brožúru vo forme dotazníka som po prijatí do pôrodnice odovzdala pani doktorke, ktorá mala službu. Na druhej príprave som sa dozvedela všetko o oddelení šestonedelia a o novorodeneckom oddelení. Cenné boli rady, čo si zbaliť do pôrodnice. Zredukovala som veľa vecí napríklad popôrodne vložky, jednorazové plienky, oblečenie pre bábätko. Zbalila som sa do malého kufríka, kde som mala len pyžamá a uteráky, pre bábätko mi stačilo oblečenie na cestu domov. V pôrodnici sme mali k dispozícii aj vankúš na sedenie po pôrode či vankúš na dojčenie.

Čo vás najviac prekvapilo?

Prístup lekárky a pôrodnej asistentky. Od prijatie na urgent boli všetci super! Na urgentne ma prevzala a odviezla do pôrodnice manažérka zmeny, pani Šiňanská, ktorá mi bola ako maminka. Celý čas bola pri mne, na druhý deň po pôrode nás prišla pozrieť na izbu. Okrem personálu môžem pochváliť aj jedlo. Bolo chutné, do izby nám ho nosili pekne zabalené v termoboxoch. V izbe som mala chladničku aj televíziu.

Ako hodnotíte prístup personálu počas hospitalizácie?

Pozitívne. Aj keď sme boli v poriadku - aj ja, aj malá - chodili nás pravidelne kontrolovať. Pýtali sa, či je všetko v poriadku, ako mi je, ako sa cítim, či niečo nepotrebujem. Pri každej vizite boli všetci príjemní, skutoční profesionáli. Vždy mi vysvetlili, čo idú s mojím dieťatkom robiť, ako to urobia a prečo moju dcéru vyšetrujú.