Pre úplnosť a lepšie pochopenie je najskôr potrebné vysvetliť pojmy indikujúci a vykonávajúci lekár:

a) Indikujúci lekár je ošetrujúci lekár, ktorý indikuje laboratórne a zobrazovacie vyšetrenia (VLD, VLDD, ŠAS;...)

b) Vykonávajúci lekár je ošetrujúci lekár, ktorý realizuje potrebné výkony pre zabezpečenie uskutočnenia laboratórnych a zobrazovacích vyšetrení.

Kto zodpovedá za indikáciu vyšetrení

Za opodstatnenosť indikovaných vyšetrení a správnosť vyplnenia žiadanky je zodpovedný indikujúci lekár (vyplní žiadanku na laboratórne a zobrazovacie vyšetrenia). On indikuje, vykonáva a kontroluje realizáciu všetkých ním vyžiadaných laboratórnych a zobrazovacích vyšetrení, ktoré sú potrebné pre stanovenie diagnózy a liečbu pacienta v rozsahu svojej špecializácie.

Kedy môže špecialista žiadať odbery od všeobecného lekára

Podľa citovaného OU MZ SR*, ak indikujúci lekár (špecialista) ním indikované výkony nevykoná sám, môže ich delegovať na lekára so špecializáciou všeobecného lekárstva v prípadoch, ak:

a) medzi jednotlivými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, ktorí spolupracujú pri diagnostike a liečbe pacienta, existuje časová dostupnosť viac ako 60 minút

b) hrozí riziko z premeškania pri vykonaní efektívnej diagnostiky a liečby pacienta

c) pacient je imobilný alebo má sťaženú mobilitu

d) pacient má súbežne absolvovať viaceré vyšetrenia v rovnakom čase a u jedného poskytovateľa

zdravotnej starostlivosti

Ak indikujúci lekár deleguje vykonanie indikovaných vyšetrení na iného vykonávajúceho lekára, má zaslať správne vyplnenú žiadanku spolu s lekárskym nálezom z vyšetrenia, ktorý obsahuje druh, rozsah a lehotu uskutočnenia delegovaných vyšetrení. Súčasne uvedie kontakt na seba.

Vykonávajúci lekár realizuje delegované výkony iba v rozsahu uvedenom v správe a na žiadanke zaslanej indikujúcim lekárom. Túto žiadanku potvrdí svojou pečiatkou, podpíše a viditeľne označí slovami „vykonávajúci lekár - doručiť výsledok" z dôvodu zabezpečenia zaslania výsledku.

Ako má postupovať ambulancia VLD a VLDD

  • Mám vyplnenú žiadanku aj nález
    Postup je v zmysle uvedeného OU MZ SR* - obvodný lekár odoberie pacientovi krv v rozsahu žiadanky a odošle do laboratória. Vo svojej dávke vykáže výkon odberu spolu s kódom odporúčajúcej ambulancie (položka 23) a kódom odporúčajúceho lekára (položka 24).
  • Nemám žiadanku od špecialistu, len lekársku správu z vyšetrenia s požiadavkou odberov
    Obvodný lekár vyplní žiadanku v rozsahu požadovaných vyšetrení uvedených v lekárskej správe špecialistu. Na žiadanke zreteľne uvedie kód odporúčajúcej ambulancie a kód odporúčajúceho lekára špecialistu.

    Vo svojej dávke vykáže výkon odberu spolu s kódom odporúčajúcej ambulancie (položka 23) a kódom odporúčajúceho lekára (položka 24).

Komu sa zarátajú náklady odberov, ktoré si vyžiadal lekár špecialista

Aby sme mohli náklady správne zarátať, musí byť správne vyplnená žiadanka. Náklady sa v takomto prípade zarátavajú indikujúcej ambulancii a indikujúcemu lekárovi.

* Odborné usmernenie MZ SR o postupe objednávania, vykonávania a kontroly laboratórnych a zobrazovacích vyšetrení (č. 02032/2014-SZ)