Takúto Opravnú dávku nie je možné odoslať cez Elektronickú pobočku bez opravy jej charakteru. Venujte preto, prosím, väčšiu pozornosť správnosti charakterov v zasielaných dávkach s vykázanou zdravotnou starostlivosťou (ZS). Ak posielate OPRAVNÚ DÁVKU (O;F;J), musí jej bezpodmienečne predchádzať príslušný variant NOVEJ (N;E;I) alebo ADITÍVNEJ DÁVKY (A;G;K).

NOVÁ DÁVKA je dávka, ktorú zasielate za zdravotnú starostlivosť (ZS) poskytnutú v príslušnom zúčtovacom období.

  • za SK poistencov je táto dávka označovaná písmenom N
  • za EÚ poistencov je táto dávka označovaná písmenom E
  • za bezdomovcov podľa § 9 ods. 4, cudzincov (mimo EÚ, okrem Srbskej, Macedónskej republiky a Čiernej Hory), poistencov podľa § 9 ods. 3 zákona č 580/2004 Z. z. a za poistenky, ktoré požiadali o utajený pôrod, je označovaná písmenom I

ADITÍVNA DÁVKA je doplňujúcou dávkou, ktorú zasielate v inom, ako príslušnom zúčtovacom období, obsahuje chýbajúce riadky a vykázaná ZS je do Zdravotnej poisťovne (ZP) zasielaná prvýkrát.

  • za SK poistencov je táto dávka označovaná písmenom A
  • za EÚ poistencov je dávka označovaná písmenom G
  • za bezdomovcov podľa § 9 ods. 4, cudzincov (mimo EÚ, okrem Srbskej, Macedónskej republiky a Čiernej Hory), poistencov podľa § 9 ods. 3 zákona č 580/2004 Z. z. a za poistenky, ktoré požiadali o utajený pôrod, je označovaná písmenom K

OPRAVNÁ DÁVKA je dávka, ktorá slúži na reklamáciu neuznanej ZS. Týka sa tak výlučne ZS, ktorá už bola vykázaná v NOVEJ (N;E;I) alebo v ADITÍVNEJ (A;G;K) dávke a ZP ju odmietla. Reklamácia teda buď opakuje vykázanú a neuznanú ZS, alebo ju nahrádza inou ZS (u konkrétneho poistenca). Zaslanie tejto dávky musí obsahovať aj odôvodnenie reklamácie.

  • za SK poistencov je táto dávka označovaná písmenom O
  • za EÚ poistencov je táto dávka označovaná písmenom F
  • za bezdomovcov podľa § 9 ods. 4, cudzincov (mimo EÚ, okrem Srbskej, Macedónskej republiky a Čiernej Hory), poistencov podľa § 9 ods. 3 zákona č 580/2004 Z. z. a za poistenky, ktoré požiadali o utajený pôrod, je označovaná písmenom J

Presné a bližšie definované všetky dávky a spôsob vykazovania výkonov pre poistencov do jednotlivých charakterov dávok nájdete v aktuálne platnej verzii Metodického usmernenia UDZS č. 5/2015 o spracovaní a vykazovaní zdravotných výkonov PZS elektronickou formou.

Na akom charaktere dávky vykážem opravu?

  1. Omylom vykážem rodné číslo poistenca, ktoré nie je v registri zdravotnej poisťovne, prípadne je nesprávne vykázané a poistenec tak nie je identifikovaný. Riadky s vykázanou zdravotnou starostlivosťou sú odmietnuté a v protokole o tom dostanem informáciu s kódom chyby SP014 Vykázané rodné číslo poistenca nie je v registri zdravotnej poisťovne. Opravu vykážem v príslušnej Aditívnej dávke (A;G;K), nie v Opravnej dávke (O;F;J).
  2. Na riadnej faktúre za SK poistencov omylom vykážem EÚ poistenca, ktorého je potrebné vykazovať na osobitnej faktúre. Riadky s vykázanou zdravotnou starostlivosťou sú odmietnuté a v protokole o tom dostanem informáciu s kódom chyby SP054 EÚ poistenec na faktúre za SK poistencov. Opravu vykážem v Aditívnej dávke určenej pre EÚ - charakter dávky je označený písmenom G.
  3. Na riadnej faktúre za EÚ poistencov omylom vykážem SK poistenca, ktorého som mal vykázať na riadnej faktúre za SK poistencov. Riadky s vykázanou zdravotnou starostlivosťou sú odmietnuté a v protokole o tom dostanem informáciu s kódom chyby SP055 SK poistenec na faktúre za EÚ poistencov. Opravu vykážem na Aditívnej určenej SK - charakter dávky je označený písmenom A.
  4. Na reklamáciu neuznanej ZS slúži OPRAVNÁ dávka (O;F;J). Ide výlučne o takú ZS, ktorá už bola vykázaná v NOVEJ (N;E;I) alebo v ADITÍVNEJ (A;G;K) dávke a ZP ju revíznou činnosťou odmietla. Reklamáciou buď opakujem vykázanú a neuznanú ZS, alebo ju nahrádzam inou ZS (u konkrétneho a identifikovaného poistenca).
  • Opravnou dávkou za SK poistenca (charakter O) reklamujem neuznanú ZS za SK poistenca;
  • Opravnou dávkou za EÚ poistenca (charakter F) reklamujem neuznanú ZS za EÚ poistenca;
  • Opravnou dávkou za bezdomovca podľa § 9 ods. 4, cudzinca (mimo EÚ, okrem Srbskej, Macedónskej republiky a Čiernej Hory), poistenca podľa § 9 ods. 3 zákona č 580/2004 Z. z. a za poistenku, ktorá požiadala o utajený pôrod (charakter J), reklamujem neuznanú ZS za takto definovaného poistenca.