Kontroly na vstupe pri ukladaní preskripčného záznamu:

  1. Kontrola diagnóz nehradených z verejného zdravotného poistenia. V prípade, že leká ruvedie pri predpise liekov, zdravotníckych pomôcok alebo dietetických potravín diagnózu, ktorá nie je hradená z verejného zdravotné poistenia, systém ho upozorní na chybu: „Predpísaná diagnóza nie je hradená z verejného zdravotného poistenia".

    Aktuálny zoznam diagnóz nehradených z verejného zdravotného poistenia nájdete tu.

  2. Kontrola existencie platného indikačného obmedzenia pre vybraný liek s možnosťou zobrazenia textu indikačného obmedzenia. Indikačné obmedzenia sú zadefinované v Zozname kategorizovaných liekov (ďalej len „ZKL"), pri predpise lieku sa zobrazia priamo. Aktuálna frekvencia zobrazovania indikačných obmedzení je pri kombinácii kódu ATC a doplnku ATC pre konkrétneho lekára nastavená na jeden raz denne. Kontrola sa vykonáva pre všetky lieky s indikačným obmedzením, ktoré je uvedené v platnom ZKL, okrem prípadov predpisu liekov, kedy si pacient hradí liek sám, alebo v prípade predpisu nezmluvným lekárom.
  3. Kontrola produktov kategórie A a AS pri predpise. Kontrola je zameraná na overenie, či má predpisovaný liek, zdravotnícka pomôcka alebo dietetická potravina spôsob úhrady A alebo AS. Ak je výsledok pozitívny, teda produkt je podľa platného ZKL kategórie A alebo AS, systém lekára upozorní: „Produkt určený pre ambulantnú ZS (liek/pomôcka kategórie A/AS).
  4. Kontrola nutnej kombinácie podskupiny zdravotníckej pomôcky a diagnózy. Podstatou tejto kontroly je identifikácia, či sa podskupina predpisovanej zdravotníckej pomôcky a predpisovaná diagnóza nachádzajú v číselníku nutných kombinácií podskupiny zdravotníckej pomôcky a diagnózy. Ak sa v ňom nenachádzajú, systém lekára upozorní: „Predpisujete zdravotnícku pomôcku z podskupiny {KodPodskupPPZS} s nepovolenou diagnózou {KodDiagnozaVykazana}.

    Aktuálny zoznam povolených kombinácií podskupiny zdravotníckej pomôcky a diagnózy nájdete tu.