Keď som sa vám prihováral vlani o takomto čase, netušil som, že vám o rok budem písať takmer to isté. Ako ste najskôr počúvali potlesk, potom kritiku a na záver roka sme ešte dostali finančnú podpásovku od vlády. Úprimne som vám želal niečo celkom iné, lepšie, nádejnejšie.

No opäť to bol rok paradoxov. V období, keď sme si všetci naplno pripomenuli, ako veľmi potrebujme zdravotníkov, tak ste sa mnohí dočkali osobných útokov, vyhrážok a ešte aj štát zobral zo systému štvrť miliardy.

Kým okolité krajiny výdavky na zdravotníctvo výrazne zvyšujú, na Slovensku sa ide opačným smerom. Pritom roky diskutujeme o tom, ako máme málo lekárov, sestričiek aj ostatných zdravotníkov, ale finančná politika tohto štátu k riešeniu situácie vôbec nepomáha. Prijímané zákony a opatrenia majú na podstav len kozmetický efekt a nič zásadnejšie neriešia.

V Čechách platí štát za svojich poistencov dvojnásobne viac ako na Slovensku. Čo môže byť lepším lákadlom pre vás – šikovných zdravotníkov, aby ste sa nevybrali liečiť tam? Lepšie podmienky, žiadna jazyková bariéra. Úplne rozumiem všetkým zdravotníkom, ktorí odchádzajú preč.

Bude to zázrak udržať zdravotnú starostlivosť na dnešnej úrovni pri tak nízkych finančných zdrojoch. Ak by štát platil za svojich toľko, čo v Čechách, bolo by v systéme o 1,2  miliardy eur viac. Ďakujeme vám, ktorí ste stále tu, že sa to snažíte u nás vydržať a napriek všetkému sa staráte o pacientov na Slovensku.

A veľmi si ceníme aj to, že na vrchole pandémie, kým ostatných lockdown núti zostať v bezpečí domova, od vás sa žiada prítomnosť v práci a vystavovanie sa riziku nákazy covidom-19. Ďakujeme za vaše (neustále) nasadenie a obetavosť.

Mrzí ma, že je tento koncoročný príhovor skôr pesimistický, preto na konci spomeniem aspoň dve  veci, ktoré by mohli byť z vášho pohľadu pozitívne.

Pre ambulantných lekárov sme pripravili internetový portál novej generácie, ktorý vám ponúka výnimočné informácie o vašich pacientoch a o tom, ako liečite. Sú detailné, aktuálne, overené – veríme, že budú pre Vás užitočné.

Druhou pozitívnou správou je, že vďaka našim elektronickým službám sme v decembri začali denne informovať praktických lekárov aj o tom, že majú nového pacienta s covidom-19, aby mu do 48 hodín mohli byť podané monoklonálne protilátky vo vybraných centrách. Tieto protilátky znižujú riziko ťažkého priebehu covidu až o 70 %.

Záver si opäť požičiam z minuloročného príhovoru. Dúfam, že sa tentoraz naplní:
Ďakujem Vám v mene celej Dôvery za všetko, čo ste v tomto roku hrdinsky ustáli, čomu ste v tomto roku čelili. Ďakujem Vám za Vašu obetavosť, statočnosť a ľudskosť. V novom roku Vám prajem očakávaný pokoj, návrat k bežnému životu, rešpekt a uznanie, ktoré si zaslúžite.

Po skúsenosti s pandémiou je hodnota zdravia násobne vyššia. Preto všetkým želám najmä pevné zdravie.


Marian Faktor
Riaditeľ úseku nákupu zdravotnej starostlivosti