1. Kontrolu údajov odporúčania na vstupe operácie UlozPreskripcnyZaznam, ktorá preverí, či sú vykazované všetky atribúty odporúčania, a tiež či nie je dátum odporúčania podľa nastavených parametrov príliš v minulosti.

  • Dátum odporúčania, resp.poverenia musí byť pred dátumom predpisu.
  • Odporúčanie odborného lekára vystavené do 31.12.2021 je aktuálne aj v roku 2022, avšak len do dátumu jeho platnosti.
  • Pri odporúčaní musí byť uvedený kód odporúčajúceho, resp. poverujúceho lekára aj kód pracoviska odporúčajúceho, resp. poverujúceho lekára.
  • Dátum odporúčania po 1.1.2022 sa považuje za poverenie.
  • Dátum odporúčania môže byť ľubovoľne dozadu od dátumu predpisu pri trvalej a nezvratnej inkontinencii a stómii.
  • Ak ide o predpis zdravotnou sestrou, odporúčanie môže byť podľa súčasnej legislatívy vystavené 12 mesiacov dozadu.
  • Pri predpise lieku s obsahom omamnej alebo psychotropnej látky II. skupiny sa skontroluje, či je odporúčanie vystavené maximálne 12 mesiacov dozadu.
  • Ak je dátum odporúčania 1.1.2022 alebo neskôr a predpisujúcim lekárom je všeobecný lekár, tak sa skontroluje, či ide o predpis na odporúčanie od lekára ústavnej zdravotnej starostlivosti (ďalej len „ÚZS") alebo ústavnej pohotovostnej služby (ďalej len „ÚPS"). Ak áno, tak toto odporúčanie môže byť podľa súčasnej legislatívy vystavené maximálne 6 mesiacov dozadu.
  • V prípade, že nejde o predpis všeobecným lekárom na odporúčanie lekára z ÚZS alebo ÚPS, bude takýto predpis považovaný za predpis na základe poverenia, ktoré môže byť maximálne na 2 mesiace, ak predpis nespĺňa niektorú z výnimiek (poverenie na predpis opiátov, odporúčanie pri trvalej a nezvratnej stómii...).

Ak sa kontrolou zistí porušenie niektorého z vyššie uvedených pravidiel, zobrazí sa predpisujúcemu lekárovi chyba, ktorá mu neumožní uložiť preskripčný záznam: „Údaje odporúčania (poverenia preskripciou) na vstupe nie sú korektné. Dátum odporúčania/poverenia nesmie byť po dátume predpisu, ani viac dozadu od dátumu predpisu ako dovoľuje platná legislatíva okrem výnimiek a tiež musia byť súčasne vykázané atribúty KodOdporucajuciLekar a KodOdporucajucaNZ."

2. Kontrolu preskripcie neatestovanými lekármi na vstupe operácie UlozPreskripcnyZaznam

Kontrola zakazuje preskripciu pre neatestovaných lekárov, okrem povolených výnimiek, t.j. po 1.1.2022 môžu neatestovaní lekári predpisovať pri prepustení osoby z ÚZS a pri poskytovaní ÚPS, avšak len na základe poverenia. Pri predpise musí byť uvedený kód odporúčajúceho, resp. poverujúceho lekára aj kód pracoviska odporúčajúceho, resp. poverujúceho lekára a dátum ukončenia hospitalizácie.

V opačnom prípade sa predpisujúcemu lekárovi zobrazí chyba, ktorá mu neumožní uložiť preskripčný záznam: „Neatestovaní lekári (odb. 801 a 088) nemajú oprávnenie na uloženie preskripčného záznamu, okrem výnimiek (predpis produktov na základe poverenia po 1.1.2022 pri prepustení z lôžkového odd. či na ÚPS)".