Anton Siekel.jpg
Práve začína zimná olympiáda v Pjongčangu. Vaša prvá vo funkcii predsedu SOV. Prinášate nejaké zmeny pre našich športovcov, ktorí sa jej zúčastnia, alebo novinky pre fanúšikov pri televíznych obrazovkách?

Pred ZOH sa snažíme nebyť pre našich športovcov len dobrou servisnou organizáciou, ale predovšetkým spoľahlivým partnerom, ktorý spája celú športovú verejnosť. Od športových hnutí, cez športovcov až po fanúšikov. "Sme jeden tím" je veľavravná veta, ktorá asi najlepšie vystihuje  smerovanie SOV.

Olympiáda je dôležitým momentom v živote športovcov a my sa snažíme túto atmosféru preniesť aj na slovenských fanúšikov. Aj preto sme pred, ale aj počas olympiády pripravili niekoľko sprievodných podujatí. Okrem TV spotu, ktorý bude vysielaný na TA3 sme prinesli olympijskú atmosféru aj do vybraných slovenských miest v rámci Roadshow Slovenského olympijského tímu s pochodňou. V stredisku Jasná to je Aréna Slovenského olympijského tímu s množstvom sprievodných podujatí.

Prostredníctvom sociálnych médií budeme tvoriť priamo na ZOH zaujímavý obsah, najmä zo zákulisia olympiády a sprostredkúvať ho športovým fanúšikom na Slovensku. Verím, že aj slovenskí športoví fanúšikovia budú môcť aspoň takýmto spôsobom nasať krásnu olympijskú atmosféru. 

V minulosti sa pred olympiádou zvykol odhadovať počet medailí, ktoré môžeme získať a závisela od nich spokojnosť s reprezentáciou. Stanovili ste slovenskej výprave aj vy nejaký konkrétny cieľ? S akým výsledkom budete po olympiáde spokojný?

Samozrejme, bol by som najradšej, ak by tých medailí bolo čo najviac. Na strane druhej si uvedomujem, že na olympiáde je veľká konkurencia. Už samotný fakt, že sa športovec kvalifikuje na toto podujatie, je úspech. Držím našim športovcom palce a verím aspoň v tri medaily. Myslím si, že Nasťa Kuzminová, ale aj naše lyžiarky majú veľkú šancu vrátiť sa na Slovensko s medailou na krku.

Pri nástupe do funkcie ste hovorili, že sa chcete viac venovať propagácii športu medzi deťmi a mládežou, aby mali väčšiu motiváciu sa hýbať. Posunuli ste sa už niekam v tomto smere?

Určite áno. Ešte počas môjho pôsobenia vo funkcii predsedu Správnej rady Nadácie SOV sme spustili projekt Ukáž sa! určený na podporu mladých talentovaných športovcov. V minulom roku prebehol druhý ročník s veľmi dobrou odozvou. Vážim si, že súčasný predseda Správnej rady hľadá ďalšie finančné možnosti, ako uspokojiť žiadateľov o podporu z grantu Nadácie SOV. Každý rok totiž dostaneme viac ako sto kvalitných projektov, nie každý však z finančných dôvodov vieme podporiť.

Zároveň v minulom roku na jeseň spustili projekt Juniorského olympijského tímu , ktorý tvorí dvadsať najúspešnejších juniorských športovcov. SOV im každý mesiac pomáha v rozvoji športovej kariéry dotáciou vo výške dvesto eur. Okrem toho realizujeme projekt Dotkni sa hviezd, ktorým chceme motivovať školskú mládež k športu a pohybu. Ďalšie a ďalšie projekty máme aktuálne v štádiu príprav.

Môže vám v tomto pomôcť partnerstvo s najväčšou súkromnou zdravotnou poisťovňou?

Myslím si, že rovnako ako SOV, aj zdravotná poisťovňa má za cieľ motivovať ľudí, mládež a deti k zdravšiemu spôsobu života, k športovým a pohybovým aktivitám. Partnerstvo Dôvery a SOV v tomto kontexte vnímam ako dôležité spojenectvo. SOV vďaka podpore Dôvery môže realizovať viac projektov určených pre deti a mládež s cieľom motivovať ich k športu a k pohybu. Zároveň je to výborný prostriedok k tomu, aby naše deti boli zdravšie a vitálnejšie.  

Pocítia aj rodičia športujúcich detí nejakú zmenu? Ak áno, kedy a akú?

Verím, že prvé pozitívne zmeny už pocítili minimálne tí rodičia, ktorých deti získali finančnú podporu na rozvoj ich športovej kariéry v rámci Nadácie SOV alebo SOV – v prípade Juniorského olympijského tímu. Naším cieľom je pomáhať ešte viac. Bez silných partnerov, ich pomoci a podpory je to však veľmi ťažké. Aj preto si vážime partnerstvo so zdravotnou poisťovňou Dôvera.

Dá sa po roku vášho pôsobenia vo funkcii povedať, že sa olympijské hnutie a šport na Slovensku začali posúvať žiaducim smerom?

Určite sa dá povedať, že sme rozbehli niekoľko kľúčových projektov zameraných nielen na podporu športu u detí, ale aj juniorov. Sme aktívnym partnerom pre všetky športové hnutia na Slovensku a rovnako aj pre ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu. Vstupovali sme do pripomienkovania novely zákona o športe, máme ambíciu stať sa strešnou organizáciou športu na Slovensku. Tieto procesy sú naštartované, ale zároveň si uvedomujem, že mnoho výziev je ešte pred nami. Úprimne sa však na ne teším.