Pochopiteľne. Kým v práci sa venujeme len práci, doma sme aj učiteľmi, vychovávateľmi, kuchármi v jednom. Vôbec nie je jednoduché zvládať všetky roly naraz, ale dá sa to. Ak ste ešte nenašli svoj recept na home office, z ktorého nezošediviete, možno vás inšpirujú tieto overené rady a odporúčania psychológov.

1) Vytvorte si miesto na prácu.

Malo by to byť miesto, ktoré budete na prácu využívať každý deň.  Dostatočne pohodlné a pokojné, aby ste sa mohli dobre sústrediť. A tiež praktické a útulné, aby ste tam spracovali s chuťou a cítili sa tam príjemne. Pokiaľ sa dá, tak určite mimo spálne...

2) Zaveďte si pracovný čas.

Aj pri práci z domu treba mať nastavený pracovný režim, ktorý budete dodržiavať. Čím skôr začnete, tým skôr skončíte. Preto zapínať pracovný počítač o 10-tej hodine doobeda s rozospatým zrakom nie je práve ideálne. Najlepšie je začať s prácou tak, ako ste boli zvyknutí v zamestnaní. Budík na piatu hodinu ráno si ale zase nastavovať nemusíte.

3) Na nadčasy zabudnite.

Jedným z negatív práce z domu je skutočnosť, že sa od nej človek niekedy nevie odtrhnúť a dokáže nad ňou sedieť aj do noci. Toto nie je cesta, ktorou sa dá dlhodobo udržať duševné zdravie. Keď vám skončí pracovná doba, jednoducho vypnite a venujte sa sebe, rodine, psovi, priateľom.

4) Kalendár a zoznam úloh vám pomôžu nestratiť sa.

Využívajte ich, značte si všetky termíny a zmeny termínov, napíšte si každé ráno všetko, čo potrebujete v ten deň urobiť. Žiadne „urobím to zajtra“ neexistuje. Aj v kancelárii musíte dokončiť prácu načas, strážte si termíny aj doma.

5) Do práce sa v pyžame nechodí.

Preto ani doma v ňom nepracujte. Detail, ktorý ale značne vplýva na psychiku. V pyžame deň skôr prespíte, než efektívne využijete.

6) Odstráňte rušivé vplyvy.

Televíziu, sociálne médiá ľahko vypnete, deti však na gombík nie sú. Preto sa tí z vás, ktorí máte doma menšie deti, rušivým vplyvom celkom nevyhnete, hoci to by bol ideálny stav. Ak ste na „houmofise“ doma obaja rodičia, dohodnite sa, kto sa kedy bude venovať deťom, vysvetľovať im úlohy, kontrolovať riešenia a vymýšľať škôlkarom hry. Na striedačku zvládnete deti aj prácu. Ak ste doma s deťmi bez partnera, tak vám môžeme len veľmi držať palce, aby ste našli správny trik, ako to všetko skĺbiť. Lebo aj keď ideálny je pevný režim, teda škola doobeda, prváka, či druháka samoštúdiu sotva ponecháte...

7) Zdravé jedlo a pravidelné občerstvenie.

Obedňajšie prestávky sú odmenou. Nevynechávajte ich. Stolujte inde, ako pri vašom počítači. Ak pracujete v kuchyni, pred jedlom počítač zavrite a odložte ho bokom. Najedzte sa tak, aby ste nemuseli neustále odbiehať do chladničky. Zároveň ale tak, aby vám trávenie plného žalúdka „neodkrvilo mozog“.  Ak potrebujete pri práci stále niečo chrúmať, načistite si do misky zeleninu a ovocie. Po návrate do práce vás kolegovia ľahšie spoznajú.

8) S prestávkami zvládnete viac.

Blúdia vám myšlienky kade-tade? Prestáva vám to páliť? Dajte si prestávku. Stačí päť minút – prejdite sa, uvarte si čaj, prelistujte si časopis. Jednoducho na chvíľku vypnite od práce a potom, keď sa k nej vrátite, uvidíte, že vám to pôjde lepšie.

9) Rozprávajte sa.

Buďte v telefonickom kontakte s nadriadenými, podriadenými, kolegami. Využívajte aj videohovory a videokonferencie. Ak ste doma sami, pustite si cez prestávku rozhlasovú diskusiu alebo sa pokojne rozprávajte sami so sebou, so psom, s mačkou či papagájom. Kým neodpovedajú, je dobre.

10) Hýbte sa.

Dlhé sedenie za počítačom vôbec nie je zdravé. Počas prestávok sa preto poprechádzajte, ponaťahujte a po práci si zašportujte. Dá sa to aj doma – podľa nášho návodu si dokonca zlepšíte svoju kondíciu. Je však tiež dobré aspoň na chvíľu odísť z bytu von. Prejsť sa miestami, kde nikoho nestretnete a pre istotu s rúškom na tvári.

Čím viac si doma nasimulujete podmienky tak, aby to vyzeralo ako v naozajstnej práci, tým budete úspešnejší.