Doposiaľ mali nárok na plnú úhradu len 12-ročné deti, avšak nová novinka rozširuje možnosti očkovania a zvyšuje efektívnosť ochrany pred nebezpečným vírusom.

Vírus HPV môžu dostať ženy aj muži, spôsobuje komplikované ochorenia, ako rakovinu krčka maternice, rakovinu ženských a mužských pohlavných orgánov. Očkovanie pomáha prevencii a najúčinnejšie je práve pred začiatkom aktívneho sexuálneho života. Ideálne je okolo 11. až 13. roku života.

Ani staršie deti, ktoré už nemajú nárok na plnú úhradu, nezostanú bez pomoci. Tak ako v minulosti, aj naďalej môžu až do dňa svojich 18. narodením môžu využiť príspevok na očkovanie proti HPV. Poistencom od 15 do 17 rokov na očkovanie prispejeme až do výšky 70 % nákladov za očkovanie (do maximálnej výšky 130 €) na vakcínu CERVARIX sus. inj. 1 x 0,5ml. a vakcínu Gardasil 9 sus. Inj. 1 x 0,5 ml. Výška príspevku závisí od toho, ako dlho sú naším poistencom. Podrobnosti nájdete v kritériách.

Ak sa chlapec alebo dievča zaočkujú ešte pre 15. rokom života, najlepšiu ochranu mu zabezpečia dve vakcíny. Staršie deti potrebujú tri.

Očkovanie proti HPV neberieme na ľahkú váhu a preto sme ešte pred rokom spustili medzi našimi poistencami kampaň na jeho podporu. Odoslali sme tisícky emailov a SMS, aby sme deti a ich rodičov informovali o možnosti bezplatného očkovania, ktoré môže zachrániť život.