Spojovacia chodba, ktorá doteraz slúžila ako sklad na bielizeň, zaprataná skriňami prešla kompletnou obnovou. Architekti ju postupne zmenili na nový veselý a farebný rozprávkový les. Stredom miestnosti vedie chodníček obklopený zeleným kobercom, ktorý deťom pripomína trávnik. Nálepky na stenách v tvare stromov, hojdacia sieť, množstvo sedacích vakov a muchotrávkové stoličky prispeli k tomu, aby sa deti v nemocnici cítili, akoby sa hrali niekde vonku.

Ziar nad Hronom.jpg

Architekti sa popasovali aj s veľkou terasou, ktorá deťom v teplých dňoch slúži na hranie a učenie. Deti tak môžu tráviť čas na čerstvom vzduchu, nielen medzi štyrmi stenami.

V žiarskej nemocnici sme vytvorili úplne nový priestor a podarilo sa nám tu  nádherne prepojiť interiér s exteriérom. Deti sa cítia, ako keby sa hrali v lese alebo záhrade. V neposlednom rade priestor poslúži aj personálu nemocnice. Lekári a sestričky tu nájdu relax po náročnej práci,“ povedala Jana Pecsérke-Kubranská, riaditeľka združenia Osmijanko.

Kompletná zmena starej chodby trvala maliarom, majstrom a architektom takmer dva týždne. A výsledok rozhodne stojí za to.

„Malí pacienti majú v novej návštevnej miestnosti mnoho podnetov, a tak ľahko zabudnú na nútený pobyt v nemocnici. Keď ich rodičia vidia veselých, odľahne aj im. A to je naším cieľom. Zmierniť trápenie a stres z hospitalizácie u detí aj rodičov,“ zhodnotil Martin Kultan, generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera. 

Slávnostné odovzdanie návštevnej miestnosti vzali do svojich rúk aj zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors. Hospitalizovaným deťom zahrali, zaspievali, vyčarili úsmev na tvárach a pomohli vytvoriť príjemnú atmosféru.

Ziar nad Hronom 2.jpg
Riaditeľ nemocnice Ivan Mokrý medzi klaunov zo združenia Červený nos zapadol.

Projekt renovácie detských oddelení sa realizuje vďaka viac ako sedemročnej spolupráci združenia Osmijanko a zdravotnej poisťovne Dôvera. Spoločnými silami sa podarilo zrekonštruovať priestory už v takmer 30 nemocniciach. Tento rok to boli nemocnice v Bojniciach, Starej Ľubovni a v Rožňave.