V Zozname kategorizovaných zdravotníckych pomôcok sa na základe rozhodnutia MZ SR z 15.1.2024 mení finančný limit pre druhý a tretí stupeň inkontinencie nasledovne:

  • pre II. stupeň inkontinencie - 5,00 eur na mesiac
  • pre III. stupeň inkontinencie -  59,73 eur na mesiac

Zmena nastala aj v klasifikácii podskupín, teda ktoré pomôcky je možné pre daný stupeň inkontinencie predpísať:

  • pre II. stupeň inkontinencie je možné predpisovať inkontinenčné pomôcky len z podskupiny B1.1 a B.2.1
  • pre III. stupeň inkontinencie je možné predpisovať inkontinenčné pomôcky z podskupín B1.2; B2.2; B3.1; B3.2; B4 a B5 (podložky pod chorých)

Pre všetky výdaje inkontinenčných pomôcok od 1.4.2024 v lekárňach a výdajniach zdravotníckych pomôcok platia nové hodnoty finančných limitov bez ohľadu na to, kedy bol predpis vytvorený. Nové finančné limity platia aj pre opakované predpisy vytvorené pred 1.4.2024.

V prípade, že má poistenec s II. stupňom inkontinencie už vystavený opakovaný predpis na pomôcky z podskupiny B2.2 alebo B4, ktoré nie je možné vydať na uvedený stupeň inkontinencie po 1.4.2024, je potrebné elektronický predpis zneplatniť a vystaviť nový predpis v súlade s rozhodnutím MZ SR.

Pre opakovane vykazované dispenzačné záznamy (vrátené revíziou), vydané pred 1.4.2024, sa pre výpočet finančných limitov budú brať do úvahy pôvodné hodnoty limitov, ako aj pôvodná klasifikácia podskupín.

Zo strany zdravotnej poisťovne, žiaľ, nie je možné kompenzovať znížený finančný limit schválením výnimky.