Test potravinovej intolerancie

Potravinová intolerancia je neobvyklá alebo nežiadúca reakcia tela na niektoré potraviny. Prejavuje sa tráviacimi ťažkosťami, ako sú bolesti brucha, nadúvanie, zápcha, hnačka, syndróm dráždivého čreva alebo problémami s hmotnosťou, bolesťami hlavy, svrbením pokožky či vytváraním akné. Tieto prejavy môžu byť sprevádzané nespavosťou, úzkosťami, depresiami, stratou pozornosti, chronickou únavou, bolesťami kĺbov či astmou. V prípade týchto príznakov je potrebné sa obrátiť na lekára, ktorý zváži diagnostiku potravinovej intolerancie.

Ako sa diagnostikuje

Stanovenie diagnózy potravinovej intolerancie je výsledkom spolupráce viacerých lekárov špecialistov. Základom komplexného vyšetrenia je dôkladná anamnéza, fyzikálne vyšetrenie, základné laboratórne parametre, vyšetrenie stolice. Podmienkou stanovenia diagnózy potravinovej intolerancie je vylúčenie organickej príčiny gastroenterológom, imunoalergológom, prípadne iným odborným lekárom. Ide o štandardne hradené vyšetrenia. V prípade vysloveného podozrenia na potravinovú intoleranciu je možné stanovenie špecifických IgG protilátok proti jednotlivým potravinám.

Test potravinovej alergie

Na trhu dostupný aj voľnopredajný samodiagnostický test potravinovej alergie. Dá sa kúpiť aj cez internet alebo v lekárni. Tento test nie je hradený z verejného zdravotného poistenia.

Diagnózu potravinovej intolerancie však má stanoviť lekár, ktorý odporučí pacientovi eliminačnú diétu s vylúčením problematických potravín. Aj v prípade tejto diagnózy platí pravidlo, že pacient nemá byť „samoliečiteľom“.