To je len časť technického zázemia, ktoré majú bezplatne k dispozícii pacienti v novej Nemocnici Bory na základe zmlúv so zdravotnými poisťovňami, teda rovnako ako v každej bežnej nemocnici na Slovensku.

Nemocnica Bory je otvorená pre pacientov z celého Slovenska a dostanú tu kvalitnú
zdravotnú starostlivosť v modernom zariadení. Od tohto roka je teda pre nich prístupné niečo, čo doteraz poznali len zo zahraničia alebo z filmu. V novej nemocnici začala fungovať krátko po otvorení aj jednodňová zdravotná starostlivosť a radiačná onkológia spolu s lôžkovou časťou. Pred letom sa v pôrodnici Bory narodili prvé bábätká a v polovici júla ich bolo už 100.

Hospitalizácia

V Nemocnici Bory sa nachádza celkovo 400 lôžok. Všetky izby určené pre hospitalizovaných
pacientov sú v jednolôžkovom štandarde s vlastným sociálnym zariadením. Jedna z mnohých výhod je aj možnosť ubytovania sprievodnej osoby spolu s pacientom na pohodlnom rozkladacom kresle.

Najmodernejší laparoskopický operačný systém na Slovensku

S Nemocnicou Bory do Bratislavy prišla aj prvá roboticky asistovaná chirurgia. Umožňuje najvyšší stupeň miniinvazívnej chirurgickej liečby mnohých onkologických diagnóz týkajúcich sa ochorení napríklad brušnej, hrudnej alebo ústnej dutiny. V okolitých európskych krajinách je používanie robotickej chirurgie bežné, no v slovenskom zdravotníctve v počte robotických
centier zaostávame.

Robotická operačná sála v Nemocnici Bory disponuje prístrojom v konfigurácii Da Vinci Xi.jpg

Ako sa líši operácia roboticky asistovanej chirurgie oproti tej klasickej?

Operatér sedí pri ovládacej konzole, kde operačné pole vidí pomocou stereoskopického zobrazovacieho kanála, pomocou joystickov ovláda robotické ramená, ktoré cez vpichy
v koži pacienta veľmi precízne vykonávajú samotný výkon v tele pacienta. Medicínska technológia da Vinci Xi prinesie nielen do Nemocnice Bory lepšie klinické výsledky vďaka zlepšeniu technického zvládnutia operácie oproti klasickej či laparoskopickej operácii, zabezpečuje zvýšenie komfortu a ergonómie operatéra chirurgických výkonov, ale najmä prináša benefity pre pacientov ako:

  • kratšia doba hospitalizácie,
  • nižšia pooperačná bolesť a výskyt
    komplikácií,
  • nižšia potreba krvných transfúzií,
  • nižšie riziko trvalých následkov,
  • skorší návrat do aktívneho života.

Táto inovatívna a exkluzívna medicínska technológia sa využíva pri liečbe diagnóz v odboroch ako:

  • urológia,
  • gynekológia,
  • všeobecná chirurgia,
  • kardiológia,
  • otorinolaryngológia.

Robotická technológia ROSA

Aj ortopedických pacientov v Nemocnici Bory operuje robot. Lekárom pri operácii kolena pomáha robotický systém ROSA. Pacientom prináša nielen zvýšenie kvality zdravotnej starostlivosti, ale aj subjektívnej spokojnosti, ktorá je po operácii kolena rádovo nižšia v porovnaní s ostatnými veľkými ortopedickými operáciami. Pri totálnej endoprotéze operatér nahrádza už nefunkčný či vážne poškodený kĺb pacienta umelým implantátom.

Ako prebieha takáto výmena:
  • Robotický asistent vypočíta uloženie komponentov implantátu v 3D priestore na základe individuálnej anatómie pacienta.
  • Po naplánovaní a odsúhlasení operatérom robot ROSA prikladá robotické rameno
    s resekčným blokom na vypreparované koleno a operatér vykonáva naplánované resekcie.
  • ROSA súčasne s resekciou kontroluje aj presnosť operatéra.

Využiť robotického asistenta môže operatér pri každej výmene kolenného kĺbu, prioritne
je však vhodný pre komplikovanejšie prípady a aktívnych pacientov, ktorí majú vysoké nároky na pohyblivosť kolena.

Nové pracovisko CyberKnife

Unikátnym lineárnym urýchľovačom na pracovisku radiačnej onkológie je veľmi špecifický
robotický prístroj CyberKnife, tzv. kybernetický nôž. Táto novinka v slovenskom zdravotníctve pomôže v liečbe onkologických pacientov s určitým typom onkologickej diagnózy. V Nemocnici Bory funguje od júla. Existuje niekoľko rôznych spôsobov podávania radiačnej terapie, čo je typ liečby, ktorý sa používa na zabíjanie rakovinových buniek. Jednou z vysoko účinných metód je aj ožarovanie prístrojom CyberKnife. Ide o formu vysokodávkového, presne dodávaného žiarenia. Napriek názvu nejde o žiadnu operáciu alebo rezy. Terapia kybernetickým nožom je úplne neinvazívna.

Ako funguje ožarovanie s CyberKnife?
  • Pacient leží pri liečbe na robotickom stole.
  • CyberKnife používa rotujúce robotické rameno, ktoré sa pohybuje a ohýba okolo
    onkologického pacienta, aby zacielilo na nádory s vysokou presnosťou.

Presnosť tohto robota chráni okolité zdravé tkanivá a umožňuje dodávanie vyšších ablatívnejších dávok žiarenia, než aké je možné podávať tradičnými ožarovacími technikami. Podávaním vyšších dávok môže pacient dokončiť svoju liečbu za niekoľko sedení, namiesto týždňov dennej liečby. U onkologických pacientov, ktorí podstupujú aj systémovú liečbu, to môže minimalizovať prestávky v tejto liečbe. Táto liečba je vhodná pre pacientov so špecifickým typom diagnóz, ktorí museli doteraz za liečbou kybernetickým nožom cestovať do zahraničia, najčastejšie do Čiech alebo Rakúska. CyberKnife je dobrou voľbou pre liečbu nádorov, ktoré sa pohybujú, keď človek napríklad dýcha. Sú to napríklad nádory pľúc, pečene, obličiek, prostaty, pankreasu, močového mechúra či čriev. CyberKnife sa tiež používa na liečbu nádorov v mozgu alebo chrbtici ako alternatíva k chirurgickému
zákroku alebo invazívnejšej liečbe ožarovaním.