Aby sme pomohli zachrániť čo najviac životov, aktívne pozývame na onkokontrolu (skríningové vyšetrenie) tých našich poistencov, ktorí na preventívku zabúdajú. Vlani na tieto pozvánky zareagovalo takmer 43 percent poistencov a poisteniek.

U žien je dôležitá preventívna mamografia a vyšetrenie krčka maternice, u všetkých (mužov aj žien) tiež životzachraňujúce vyšetrenie skrytého krvácania do stolice. Stiahnite si z uvedených odkazov prehľadné vysvetlenie, ako taká preventívka prebieha. Podrobnosti sa dozviete aj na stránke www.onkokontrola.sk.

Význam onkokontroly spočíva nielen v tom, že môže odhaliť ochorenie v čase, keď sa dá ešte efektívne liečiť. Ale tiež v tom, že už počas nej dokáže gastroenterológ priamo u seba v ambulancii odstrániť z čreva rizikové nálezy.

Slovensko je druhou krajinou v Európe s najvyššou úmrtnosťou na karcinóm hrubého čreva a konečníka. Každý deň naň zbytočne – pre zanedbanú prevenciu - zomrie len na Slovensku 8 ľudí.

Onkokontrola prináša výsledky

Osveta o onkokontrole (skríningy rakoviny krčka maternice, prsníka a hrubého čreva a konečníka ako troch najčastejších druhov rakoviny) prináša po odznení pandémie covidu-19 prvé optimistickejšie výsledky.

  • vlani sme poslali 126 077 pozvánok na vyšetrenie hrubého čreva a konečníka
  • na vyšetrenie prišlo 43 % pozvaných (v roku 2021 to bolo len 34 %)
  • každý dvanásty (3 899 poistencov) mal pozitívny nález krvi v stolici
  • polovica týchto poistencov podstúpila následne aj kolonoskopiu
  • diagnóza rakovina hrubého čreva a konečníka sa potvrdila u 85 mužov a 53 žien

V roku 2022 sme poslali našim poistencom v rizikových skupinách viac ako 265-tisíc pozvánok na onkokontrolu. Zareagovalo na ne viac ako 102-tisíc poistencov. Hoci to nie je ani polovica oslovených, máme dôvod na mierny optimizmus. Keď sme totiž napríklad v júli 2021 pripomenuli vyšetrenie krčka maternice desiatim tisíckam žien, zareagovalo len jedenásť z nich.