Študentskú kvapku sme v pondelok 23. októbra odštartovali spolu so Slovenským Červeným krížom (SČK) podujatím priamo v študentskom mestečku v bratislavskej Mlynskej doline.

Ponúkli sme študentom, aby si nechali určiť svoju krvnú skupinu. A pritom im dobrovoľníci zo SČK vysvetlili význam bezpríspevkového darcovstva krvi a oboznámili ich s podmienkami darovania.

Moja krvná skupina a Oliver

Náš spoločný stánok na najväčšom internáte "na Mlynoch" bol neprehliadnuteľný vďaka influencerovi Oliverovi Oswaldovi.

Moderátor nášho "dôveráckeho" kanálu na Tik-Toku vlani daroval krv prvýkrát spolu s nami a myšlienka sa mu zapáčila tak, že ho dnes už považujeme za ambasádora Mojej krvnej.

„O darovaní krvi som nikdy nepremýšľal, až kým ma vlani neoslovili z Mojej krvnej skupiny. Pochopil som, že krv sa nedá ničím nahradiť a jediný spôsob, ako ju získať, je od darcov. Ja sám som už na vlastnej koži zistil, že darovanie krvi je v pohode. Je to hodina nášho času, ktorá niekomu zachráni život. A ten pocit stojí za to,“ hovorí Oliver.


IMG_1243.jpg


Mladí = zdraví

Cieľom Študentskej kvapky krvi je motivovať mladých ľudí, aby išli darovať krv. A ak je to možné, aby sa darcovstvo krvi stalo súčasťou ich životného štýlu.

Práve mladí ľudia sú ideálnymi darcami vďaka tomu, že sú zväčša zdraví. Paradoxne, práve takíto mladí ľudia medzi darcami dlhodobo veľmi chýbajú.

Možno aj preto, lebo nemajú dostatok informácií o darovaní.

  • Kde môžem darovať krv?
  • Uvoľnia ma zo školy, ak idem na odber?
  • Môžem darovať krv, ak užívam hormonálnu antikoncepciu?
  • A čo ak som pred pár dňami žúroval?

To všetko sú otázky, na ktoré sa usilujeme v online kampani v tomto ročníku „kvapky“ odpovedať.

A, samozrejme, až do 17. novembra môžu mladí ľudia darovať krv pod hlavičkou Študentskej kvapky krvi.

Ak vás darovanie krvi zaujíma, sledujte Moju krvnú skupinu na sociálnych sieťach.