Počuli ste o tom, že alkohol znižuje krvný tlak? Neverte všetkému, čo sa píše na internete. Najmä pri dlhodobom pití je to presne naopak.

Vplyv pitia na rozvoj chronických chorôb potvrdzujú aj naše analýzy. Ak sa na vysoký krvný tlak lieči v poistnom kmeni Dôvery bežne každý piaty poistenec, medzi tými, ktorí majú problém s alkoholom, je to až každý tretí.

Podobné je to pri diabete. Na cukrovku sa lieči v prepočte každý osemnásty poistenec najväčšej súkromnej zdravotnej poisťovne. Ale platí, že už každý jedenásty pacient, ktorý má diagnózu súvisiacu s užívaním alkoholu, má aj cukrovku.

Treba pritom brať do úvahy, že nie každý, kto má problém s alkoholom, sa aj lieči. To znamená, že chorých bude v populácii ešte viac.

Závislosť si nevyberáme

Vydržať mesiac bez alkoholu je pre niekoho malina, pre iného výzva. Ak sa pripojíte do aktuálneho ročníka Suchého februára, ktorého heslo je Suchou cestou, môžete sa zabaviť, zdieľať svoje pocity s ostatnými, ale aj získať viacero výhod. Ale najmä urobiť niečo pre svoje telo aj dušu.

„Závislosť sa často vníma ako voľba človeka. No rovnako ako známy kanadský lekár maďarského pôvodu Gábor Maté konštatujem, že som pracovala s ľuďmi s rôznymi závislosťami a nikto z nich si nevybral, že bude závislý,“ upozorňuje Monika Rusnáková, odborníčka na duševné zdravie z Dôvery.

Prečo sa ľudia uchyľujú k poháriku? „Niekedy je bolestivé byť len tak so sebou, a preto sa od seba odpájame. Skúsme sa aspoň na mesiac znovu pripojiť k sebe samým. Skúsme naozaj zažiť seba,“ odporúča terapeutka.

Bezpečný priestor od Dôvery

  • Mladší poistenci možno radšej siahnu po mobilnej aplikácii VOS, ktorá pomôže, povzbudí a je vždy po ruke. Poistenci Dôvery môžu tieto služby využívať za výhodnejších podmienok v rámci svojich benefitov.

  • Pre pacientov s najčastejšími chronickými ochoreniami má Dôvera špeciálne projekty. Pacientom s cukrovkou sa venuje program DôveraPomáha diabetikom.
  • Linku pre zdravie môžu využívať aj hypertonici, pacienti s obezitou a nadváhou a pacienti so srdcovým zlyhávaním.


„Abstinencia je prirodzená, oplatí sa ju aspoň na mesiac vyskúšať a urobiť niečo dôležité pre svoje telo, pre dušu, vzťahy i celú spoločnosť. Stojíme za každým odvážnym človekom v tejto potrebnej výzve,“ dodáva k výzve Suchý február Marian Faktor, člen predstavenstva a riaditeľ úseku vzťahov s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti v Dôvere.


Chcete vedieť viac?