ALS je choroba, na ktorú stále neexistuje liek. Rýchlo si vzala skvelého futbalového brankára Mariána Čišovského (†40) či bývalého českého premiéra Stanislava Grossa (†45).

Každý rok zasahuje do života 120 až 160 našim poistencom. Vlani ich bolo 151.  
Najmladší, ktorý podľahol tejto chorobe, mal iba tri roky, najstarší sa s ALS dožil 89 rokov. Choroba má veľmi rýchly priebeh, po stanovení diagnózy žijú naši poistenci v priemere štyri roky a deväť mesiacov. Žiaľ, niektorí zomierajú už po niekoľkých týždňoch. Naše dáta ukazujú, že choroba sa najčastejšie objavuje u 51 až 70 ročných ľudí, ale riziko jej vzniku výrazne stúpa už po tridsiatke.

Za malú časť týchto ochorení môže genetika, väčšina však mala ešte donedávna neznámy pôvod. Pred rokom talianski vedci z Inštitútu pre farmakologický výskum Maria Negriho a turínskej fakultnej nemocnice Citt della Salute zverejnili výsledky svojej štúdie na myšiach, z výsledkov ktorej vyplýva, že za ALS môže nedostatok enzýmu cyklofilín A. Toto zistenie dáva nádej na vývoj účinnej liečby.

Choroba sa podľa lekárov horšie prejavuje u mladých ľudí. Máva u nich rýchlejší a ťažší priebeh než u seniorov. Naopak, keď sa objaví v neskoršom veku, býva menej agresívna a pacienti sa s ňou môžu dožiť viac rokov. Nie je to však pravidlom, pretože napríklad britskému fyzikovi Stephenovi Hawkingovi zistili ALS, keď mal 21 rokov a zomrel ako 76-ročný.

S týmto zákerným ochorením vyše 5 rokov statočne bojoval aj Ján Svočák spod Tatier. „Bol to človek s veľkým srdcom, ktorý nielen celej našej rodine, ale aj ľudom, ktorí ho poznali, ukázal, ako žiť s láskou, neustálou dobrosrdečnosťou, vzájomnou pomocou a hlavne byť za každých okolností vždy čestný a spravodlivý. Šport v jeho živote znamenal veľa. Vďaka nemu mal silný organizmus a potrebnú psychickú odolnosť nevzdať sa ani v tej najťažšej životnej skúške,“ hovoria o ňom jeho najbližší.

Na jeho počesť už osem rokov organizujú charitatívne bežecké preteky ALS Memoriál Jána Svočáka, aby dodali ľudom silu, nádej a podporu. Všetky vyzbierané financie putujú na pomoc ľuďom a rodinám, ktoré sa kvôli ALS dostali do veľmi ťažkej životnej situácie.

Z tohto podujatia cítiť ľudskosť, spolupatričnosť, pokoru. Je úžasné, ako sú bežci ochotní pomáhať tým, ktorí behať už nemôžu. Sme radi, že od začiatku je súčasťou Memoriálu aj Dôvera,“ hovorí Branislav Jendroľ, riaditeľ úseku služieb poistencom zdravotnej poisťovne Dôvera.

V tomto roku preteky odštartujú 23. marca vo Svite. Vyberte si niektorú z tratí aj vy a užite si endorfíny z behu i dobrý pocit z pomoci tým, ktorí to veľmi potrebujú.

Ľuďom so svalovými ochoreniami pomôžete

  • štartovným
  • kúpou trička s logom podujatia
  • sponzorským darom
  • príspevkom na mieste
  • darovaním 2% pre Športuj srdcom, o.z.

Peniaze poputujú na zdravotné a kompenzačné pomôcky, liečbu a rehabilitácie. Spoločne sa doteraz podarilo vyzbierať 47.770 eur.


Čo je to ALS

Amyotrofná laterálna skleróza (ALS) spôsobuje degeneráciu mozgu, stratu buniek centrálnej nervovej sústavy, ktoré prenášajú vzruchy do svalov. Človek zostáva paralyzovaný, neschopný pohybu, reči, no jeho intelekt zostáva neporušený. Pacient všetko vníma. Definitívny koniec nastáva pri paralýze dýchacích svalov.