„Hoci tohtoročný slogan v sebe nesie odkaz na Rh faktor krvných skupín, chceme ním predovšetkým prispieť k zmierneniu negatívnych nálad v spoločnosti,“ vysvetľuje Zuzana Vongrejová, hovorkyňa Slovenského Červeného kríža, ktorý organizuje už 29. ročník celoslovenskej darcovskej akcie.

Výzva vychádza z toho, že pri bezpríspevkovom darcovstve krvi sa neprihliada na názorové, etnické alebo iné rozdiely: všetkým ľuďom koluje v žilách rovnaká krv.

Bez ohľadu, či je váš Rh faktor pozitívny alebo negatívny, všetci sme – ako hovorí slogan - „- +/- rovnakí“.

Darcovstvo & láskavosť

Tvárou tohtoročnej Valentínskej kvapky je herečka Kristína Svarinská. „Je pre mňa česť byť tvárou Valentínskej kvapky krvi, pretože so sebou nesie silný odkaz solidarity, spolupatričnosti a bezpodmienečnej pomoci bez akýchkoľvek predsudkov. Darcovstvo krvi symbolizuje nezištnú pomoc nielen blízkym, ale komukoľvek, kto to potrebuje. O to viac sa stotožňujem s myšlienkou tohtoročnej kampane, ktorá vyzýva k láskavosti,“ vysvetľuje.

Valentínsku kvapku môžete podporiť darovaním krvi. Stačí sa zaregistrovať v najbližšom odbernom mieste a prísť darovať svojich 400 ml krvi. Váhate, či ste vhodným darcom? Odpoveď nájdete v poradni Mojej krvnej skupiny.

Ak krv darovať nemôžete, zapojiť sa môžete tiež: šírte humánny odkaz kvapky na svojich sociálnych sieťach, aby sa informácia o jej konaní dostala k čo najširšiemu publiku.

Ako sa môžete zapojiť do Valentínskej kvapky krvi?