Aj v Dôvere si pripomíname v máji Svetový deň včiel a podporujeme rozmanitosť v prírode, ktorú včely milujú.

Nie je ťažké podľahnúť čaru včelárstva. Včelstvo je fascinujúci organizmus, v ktorom platia špecifické pravidlá a zákonitosti. O týchto ste možno ešte nepočuli.

1. Farba roka 2024 pre včely je zelená

Kým včela robotnica žije zhruba 30 dní, ktoré sú naplnené usilovnou prácou, včelia matka sa dožíva aj troch-štyroch rokov. Podľa čoho si ju včely vyberajú?

„Všetky včely sú z rovnakých vajíčok. Niekoľko z nich si však včely vyberú a prikrmujú veľkým množstvom materskej kašičky, v ktorej sa larvičky doslova kúpu,“ vysvetľuje Viktor Wercholák, včelár z Dubovej pri Modre.

Vývoj včelej matky prebieha v bunke nazývanej materská bunka alebo tiež „matečník“. „Takýchto materských buniek môže byť vo včelstve niekoľko a prvá matka, ktorá sa vyliahne, zabije tie ostatné. Sama prevezme miesto novej matky,“ spresňuje včelár.

Aby mali včelári o živote v úli dokonalý prehľad, včelie matky si označujú farebne. Označenie slúži aj na to, aby poznali vek včelej matky. Na každý rok je určená jedna z piatich farieb. Včelie matky, ktoré prídu na svet v roku 2024, budú označené zelenou.

Včely - hlavná foto.jpg


2. Načo je včelárovi kadidlo?

Včelár, samozrejme, používa dymák, nie kadidlo. Táto pomôcka ho v zásade chráni pri práci so včelami: jeho použitím blokuje chemické signály, ktoré si včely medzi sebou vysielajú.

„Zabraňuje im, aby si medzi sebou vymenili informáciu o tom, že sa v ich blízkosti vyskytol iný živočíšny druh, pred ktorým sa treba brániť,“ vysvetľuje včelár Viktor Wercholák.

Dym im navyše evokuje lesný požiar, počas ktorého sa inštinktívne usilujú nasať do seba čo najviac nektáru, aby boli v prípade potreby pripravené opustiť úľ. Tomu, čo a deje v úli, už nevenujú pozornosť.

včely - foto 2.jpg


3. Med patrí medzi najčastejšie falšované produkty

Najčastejšie sa to robí pomocou cukru alebo vody. Vďaka lacným cukrovým sirupom sa dá jednoducho zvýšiť objem medu.

Kvalitu medu, ktorý sa predáva v našich zemepisných šírkach, kontrolujú orgány Európskej únie. Vlani napríklad informovali, že každý druhý med dovezený do EÚ je „vylepšený“ cukrovými sirupmi.

Pozastavili sa aj nad tým, že hoci znáška medu v posledných rokoch vo svete klesala, množstvo vyprodukovaného medu a ani jeho cena sa výraznejšie nemenili...

včely - foto 3.jpg


4. Med vydrží stovky rokov

Za svoj krátky a intenzívne pracovný život vyprodukuje jedna včela asi 9 gramov medu. „Počas svojho života sa včela doslova zoderie prácou. Výsledkom je zhruba jedna čajová lyžička medu,“ dodáva Viktor Wercholák.

Výnimočne sa stane, že sa pri archeologických vykopávkach podarí nájsť nádobu s medom starým aj tisícky rokov.

Najstarší takýto zachovaný nález je z Tbilisi v Gruzínsku a má vraj zhruba 5.500 rokov. Mali by ste odvahu z neho ochutnať?

včely - foto 5.jpg


5. Včely a Dôvera

Včely milujú rozmanitosť a potrebujú ju pre svoj život. Čím viac rôznorodých kvitnúcich rastlín si nájdu, o to lepší výkon dokážu podať.

Zdravotná poisťovňa Dôvera preto už tretí rok finančne podporila občianske združenie Ľudia včelám, ktoré podsádza horské lúky, čím vytvára vhodné prostredie pre opeľovače.

Aj v tomto roku už dobrovoľníci zo včelárskych krúžkov vysadili horskú lúku pri Žiari nad Hronom. A po celom Slovensku túto jar zakvitli lipy, ktoré s podporou Dôvery včelári vysadili pred dvomi rokmi po celom Slovensku.