V apríli 2014 sme v jednej z našich zasadačiek na tabuľu po prvý raz načrtli, ako by eRecept mohol fungovať a o pol roka neskôr ho už lekári začali používať. Úplne prvý elektronický recept predpísal 8. októbra 2014 pľúcny lekár z Humenného.

„Na jar 2014 sme sa rozprávali, ako posunúť veci výrazne ďalej. Aj v súvislosti so štátnym eHealthom, lebo od roku 2009 sa s ním veľa neudialo. Uvažovali sme, čo by sme z neho sami vedeli urobiť najrýchlejšie a najjednoduchšie a vyšiel nám z toho eRecept,“ spomína Ján Tomášik, jeden z jeho autorov a riaditeľ úseku IT zdravotnej poisťovne Dôvera.

Postupne stále väčšia časť lekárov prichádzala na to, že im eRecept uľahčuje prácu a je prínosom najmä pre pacientov. Zvyšuje totiž bezpečnosť liečby. Keď chce lekár predpísať pacientovi liek, pričom taký istý mu už predpísal iný lekár, systém ho na to upozorní. Lekár tiež hneď vidí, či pacient neužíva iné lieky, s ktorými by sa ten predpisovaný nemal kombinovať.

V roku 2018 začali náš elektronický recept využívať úplne všetci pacienti na Slovensku, teda aj tí, čo majú inú zdravotnú poisťovňu. Naše riešenie sme totiž zadarmo posunuli štátu, ktorému sa nedarilo v elektronizácii napredovať podľa plánu.

Pôvodne sme si eRecept nechali patentovať, ale pre pacientov a pre slovenské zdravotníctvo bolo lepšie, keď sme ho dovolili používať úplne všetkým.

Opakovaný recept a pandémia

Najviac asi výhodu eReceptu pocítili pacienti, ktorí dlhodobo užívajú rovnaký liek. Keď sa im minie, už viac nemusia chodiť po recept osobne do ambulancie. Stačí im ísť priamo do lekárne a iba s preukazom poistenca. Lekár im vie totiž liek predpísať na celý rok dopredu.

Táto výhoda opakovaného eReceptu zrejme zachránila mnoho životov počas pandémie kovidu. Bez svojich liekov by boli ľudia s chronickým ochorením ohrození. Takisto by sa vystavili veľkému riziku aj v prípade, keby museli ísť po recept osobne do ambulancie.

Keď sme v roku 2014 presviedčali lekárov, že eRecept je veľká pomoc pre všetkých, nikto nemohol tušiť, že príde nejaká pandémia a počas nej sa jeho prínos ukáže naplno. Sme veľmi radi, že v tom čase už elektronický predpis využíval takmer každý. Dnes lekári predpíšu 93 % všetkých receptov elektronicky a len 7 zo sto na papier. Počet všetkých predpísaných eReceptov za mesiac je v priemere 6 miliónov.

Uľavilo sa aj nám v poisťovni. Vďaka elektronickému predpisu nám už lekárne nemusia posielať škatule s hŕbami papierových receptov na kontrolu.

eRecept nám tiež umožňuje prinášať ďalšie vylepšenia pre pacienta. Úspešne sme otestovali rezerváciu lieku v lekárni a sme len krok od toho, aby sa táto služba rozšírila na všetky lekárne a pre všetkých pacientov.