Srdcové zlyhávanie je stav, kedy srdce zoslabne a nedokáže dostatočne zásobovať ostatné orgány krvou. Keďže prvé prejavy ochorenia bývajú nešpecifické, mnohí ľudia si ich zamieňajú za príznaky starnutia alebo za iné ochorenia. Pravú príčinu problémov sa často podarí odhaliť až vtedy, keď sa zdravotný stav pacienta zhorší natoľko, že potrebuje hospitalizáciu.

Preto je veľmi dôležité, aby sa ľudia, ktorí majú srdcovo-cievne ochorenia, prekonali infarkt alebo majú vysoký krvný tlak, začali zodpovedne liečiť. Inak sa môže v ich zdravotných záznamoch objaviť zákerná diagnóza s názvom zlyhávanie srdca. Podľa dostupných dát je na Slovensku viac ako 100-tisíc ľudí s týmto ochorením.

Kedy ste boli u kardiológa?

Okrem toho, že mnohí pacienti začínajú s liečbou srdcového zlyhávania neskoro, lebo jeho príznaky prehliadajú, nájdu sa aj takí, čo sa poriadne neliečia ani po stanovení správnej diagnózy. Potvrdzujú to naše údaje - pacienti po hospitalizácii so srdcovým zlyhávaním nevyhľadávajú kardiológa v odporúčanom čase. Len 37 % pacientov navštívi kardiológa do 6 týždňov od hospitalizácie. Dôvodom však môže byť nielen ľahostajnosť pacienta, ale aj jeho zdravotný stav či zlá dostupnosť kardiológa.

Kontrola v kardiologickej ambulancii po hospitalizácii so srdcovým zlyhávaním je mimoriadne dôležitá. Po návrate z nemocnice sa pacientovi často zmení predpísaná kombinácia liekov. Nielen, že sa po nich môže cítiť inak, ale predovšetkým musí vedieť, ako ich správne užívať a dávkovať. Nová diagnóza alebo liečba môže u ľudí vyvolať aj stres z nepoznaného. Lekári by teda mali pacientov opakovane edukovať a podporovať, aby prekonali prípadný strach a stres.

Pomôžeme vám

Naši poistenci a poistenky majú k dispozícii viacero možností, ktorými sa snažíme vyriešiť horšiu dostupnosť kardiológov. Na bezplatnej Linke pre zdravie na čísle 0850 850 888 kardiologické sestry dokážu poradiť so zmenou stravovania, zaradením pohybu do života a sú pacientom aj psychickou podporou. Na našom špeciálnom webe o srdci a o vysokom krvnom tlaku nájdu všetky dôležité informácie a odpovede na svoje otázky. Okrem toho hradíme ambulantnú kardiovaskulárnu rehabilitáciu v Dome srdca v Martine a momentálne tiež testujeme telemonitoring pacientov so srdcovým zlyhávaním.

Podporujeme iniciatívu Zdravie máš len jedno, ktorá je zameraná na vzdelávanie pacientov s hypertenziou, diabetom a obezitou.

Nezabudnite

Srdcovému zlyhávaniu sa dá predísť. Stačí mať pod kontrolou svoju liečbu, viesť aktívny život s dostatkom pohybu a dodržiavať zdravú stravu. O to viac, ak ste prekonali nejakú závažnú kardiovaskulárnu príhodu ako infarkt.

A ak sa aj táto diagnóza vkradne človeku do života, včasná diagnostika a rýchlo nasadená správna liečba dokážu výrazne znížiť počet komplikácií, predĺžiť život a zlepšiť jeho kvalitu.